Ultraviyole ışınları Görünen ışın ile X- ışınları arasında kalan elektromanyetik radyasyonlar. Ultraviyole (mor ötesi) ışınların dalga boyları X- ışınlarınınkinden uzun, görünen ışınlarınkinden ise kısadır. Dalga boylarının kısalığı sebebiyle insan gözüyle görülemezler. Fakat bazı böcekler, mesela bal arıları, tarafından rahatlıkla görülebilirler.
Ultraviyole ışınların en büyük kaynağı güneştir. Güneşten yayılan enerjinin yaklaşık % 9’u ultraviyole radyasyonudur. Bunun da ancak % 14’ü 3000 A°’dan küçük dalga boylu bölgeye aittir. Güneşten gelen mor ötesi ışınların yarıdan fazlası atmosferde tutulur. Atmosferde tutulan (absorbe olan) radyasyonun ekserisi küçük dalga boylu radyasyonlardır. Öyle ki, 3000 A° olan küçük dalga boylu ışınlar, yeryüzüne hemen hemen hiç gelmez.
Ultraviyole ışınların diğer önemli biyolojik etkisi insan derisinde ergosterolden D vitamini meydana getirmeleridir. Güneş ışığının bu etkisi raşitizm denilen hastalığın önlenmesini veya tedavi edilmesini sağlar.
Ultraviyole radyasyonlarının önemli bir yönü de, bakterileri öldürme veya tesirsiz hale getirme özellikleridir. Bu sebepten hastanelerin bazı bölümlerinde, çocuk odalarında ve sterilize hava gereken birçok ameliyede UV teknolojisi ve ultraviyole lambaları kullanılır.
UV Hava filtreleme sistemi ve Uv Lamba;
UV teknolojisi sayesinde su, hava ve teçhizatlardaki bakteri, virüs, küf, mantar ve mikroorganizmaların hücre yapılarını bozarak
etkisiz hale getirilmektedir. Özellikle bu dönemde corona virüsü ile mücadelede önemli rol almaktadır.
Kullanım Alanları
COVID-19 ile mücadelede hastahanelerde, Yüzme havuzları, Süs havuzları, Tatlı su akvaryumları, Tuzlu su akvaryumları,
İçme suyu arıtma tesisleri, Kullanım suyu dezenfeksiyonu, Seralar, Gübreli sular,
Balık işleme gemileri, Balıkçılık (Akuakültür)